Van Mooi Bedum naar Colourful Het Hogeland

Op zaterdag 22 september was het tijd voor het tweejaarlijkse MOOI Bedum, met een kunstmarkt, activiteiten op de Stationsweg, een verenigingenmarkt en het evenement van Colourful Het Hogeland met hapjes, muziek en “natafelen met Massoud”, in gesprek over cultuur(verschillen).

Maar de organisatie van Mooi Bedum durfde vanwege de slechte weersvoorspelling de gok niet aan om de tientallen kramen op te bouwen. Het evenement werd vrijdagavond rond half negen afgelast.


De deelnemers aan Colourful Het Hogeland waren op dat moment al druk aan het koken en bakken en het zou erg jammer zijn als dit allemaal voor niets zou zijn geweest. Men stond dus voor de uitdaging om het evenement naar binnen te verplaatsen. Gelukkig was die snel gevonden; het Trefcentrum Bedum was beschikbaar.

De grote zaal werd sfeervol aangekleed door de vele vrijwilligers met uitstekende ondersteuning van Trefcentrum-eigenaars Pieter Wesseldijk en Janet Wesseldijk-Bos. Op zaterdagmiddag rond twaalf uur was het al een drukte van belang en het werd weer een geweldige feestelijke middag!

De vele bezoekers konden genieten van de lekkerste hapjes van “all over the world”. Noorwegen (met onder andere rendier- en elandworst), Zweden, Nigeria, Iran (soep en salade), Syrië, Brazilië en Somalië waren present met allerlei lekkernijen en ook waren er Duitse soep en taart en Amerikaanse hamburgers. Het Slowaakse gebak en de Groninger poffert waren weer om te smullen.

Eén van de hoogtepunten was de Eritrese koffiehoek. Daar konden de gasten ervaren hoe koffie wordt gebrand, gemalen en vervolgens tot een heerlijk pittig bakje koffie werd omgetoverd. Heel erg leuk en sfeervol! De koffie werd geserveerd met brood en popcorn.

Het unieke van de opzet is dat alle kookdeelnemers in Bedum wonen; er is dus een onwaarschijnlijk grote verscheidenheid aan nationaliteiten te vinden en onder de bezielende leiding van Jenny van der Werf worden al deze activiteiten uitgevoerd. Zij geeft inmiddels leiding aan Stichting Colourful Het Hogeland en met al haar vrijwilligers laat ze zien wat er met vereende krachten mogelijk is.

Het eetfestijn werd omlijst door een muzikaal programma. Een kinderkoor, geleid door Anne-Lie Persson uit Stedum bracht twee mooie nummers ten gehore. Popkoor &Core, voor iedereen die van zingen houdt uit Bedum, ook geleid door Persson, trad op met een leuk programma.

Het @NewLifechoir uit Groningen leverde een indrukwekkende bijdrage. Dat koor bestaat uit zes gevluchte Syriërs en ze zingen voor de liefde en de vrede. Samen met hun dirigent, en trompettist, Rani Elias brachten ze een zeer gevarieerd en leuk programma van hoge kwaliteit. Ook Mussi uit Eritrea speelde op de krak en zong Eritrese liederen in de koffiehoek.

Tot slot was er nog de gelegenheidsband “Musique d’ Afrique”, onder leiding van Cheikh Ibra Fall. Vier mannen uit diverse Afrikaanse landen die een aanstekelijk en dansbaar programma brachten.


Massoud, die onlangs met een Bedums walking voetbalteam in Iran is geweest, was aan het “natafelen” met een grote groep mensen. Er was veel belangstelling voor elkaars verhalen.

Humanitas ’t Hoogeland gaf informatie en ook de Wereldwinkel Bedum was aanwezig met een stand. Kortom, het was bijna een “kleintje Mooi Bedum”.

De presentatie van de middag was in handen van Wahabou Alidou (die oorspronkelijk uit Benin komt) en Jetta Post (geboren in Uithuizermeeden), die onder andere bekend is van Radio Noord. Zij wisten het publiek steeds weer te boeien door hun frisse optreden.

Al met al kunnen we concluderen dat de Bedumers die de moeite namen om deze zaterdag naar het Trefcentrum te komen een superleuke middag hebben gehad door het zeer goed verzorgde aanbod voor lichaam en geest! Zeker voor herhaling vatbaar!

Met dank aan: Peter Russchen voor bovenstaand verhaal en de prachtige foto’s; en aan iedereen die heeft bijgedragen aan deze ‘warme’dag! Onze speciaal dank gaat uit naar Trefcentrum Bedum, omdat we gebruik mochten maken van jullie gelegenheid!