Activiteiten 2023

Ook in 2023 organiseren wij weer verschillende activiteiten. Je bent van harte welkom!

Januari

19 januari – Fototentoonstelling (Meenschaar in Bedum) 

26 januari – Thema-avond Syrische nieuwkomer (Meenschaar in Bedum)
Informatieavond voor alle bewoners van het Hogeland door nieuwkomer uit Syrië; verhaal over deze persoon, wat zij achterliet, wat ze hier heeft gevonden en een blik op de toekomst.

Februari

1 februari – Winterloop & stamppotavond (Versplein Bedum)
In bijna iedere cultuur eet men stamppot. Stamppotten uit de hele wereld worden naast elkaar gezet. Proeven en vergelijken dus!

3 februari – Winterloop – verkoop hapjes (Versplein Bedum)
Buitenlandse hapjes en een goed gesprek, samen voor het goede doel.

26 februari – Schaatsen
Een aantal weken met 30 volwassenen en 20 kinderen naar Kardinge om te  schaatsen met vrijwilligers die lesgeven. En na afloop natuurlijk chocolademelk drinken.

Maart

21 maart – Internationale vrouwendag
Themamiddag voor buitenlandse vrouwen. Nederlandse vrouwen en buitenlandse vrouwen die zich in Nederland hebben ontwikkeld laten zien dat er echt mogelijkheden zijn voor vrouwen en meisjes. Het doel is om vrouwen actiever te laten geloven zodat ze harder gaan strijden voor zichzelf of voor hun dochters.

April

Start fietslessen in Leens
Op onze eigen fietsen worden onder leiding van Veilig Verkeer Nederland lessen gegeven zodat de deelnemers na afloop veilig in het verkeer kunnen fietsen.

Kookwedstrijd
Vervolg van een ingezette traditie. Helaas kon de wedstrijd door corona niet doorgaan. Maar dit jaar kan het weer.

Thema-avond
Gespreksavond voor alle bewoners van Het Hogeland over een actueel onderwerp. Vaak onder leiding van een vaardige nieuwkomer. 

Mei

Uitje op dag van de vluchteling
Feestdag voor alle deelnemers. We laten nieuwkomers zien waar ze zijn komen te wonen en leren hen over de historie van het gebied. We gaan naar het Wierdenland museum, naar het openluchtmuseum in Warffum en naar de mosterdmakerij in Eenrum. We maken zelf mosterdsoep en gaan die met elkaar eten. We reizen rond in een bus en vieren het goede vrije leven van vandaag. Dit gaat alleen door als er extra fondsen worden gevonden om dit te bekostigen.

Thema-avond
Gespreksavond voor alle bewoners van Het Hogeland over een actueel onderwerp. Vaak onder leiding van een vaardige nieuwkomer. 

Juni

Eritrese dag
De Eritrese bevolking in Het Hogeland leeft teruggetrokken en is op zichzelf. Onder leiding van mensen uit hun eigen groep presenteren ze zich als geheel met een voetbalteam, muziek, eten en dansen. 

Dag van de vluchteling
Thema-avond over veiligheid en gastvrijheid in relatie tot de hoeveelheid vluchtelingen die bij ons aanklopt. In samenwerking met drie geloofsstromen onder leiding van een pastoor, een dominee en een imam.

Juli

1 juli – Roakeldais
Culinair straatje: buitenlandse hapjes en een goed gesprek. Samen zetten we Warffum op de internationale kaart.

Film: als bekend is waar de dansgroepen vandaan komen, dan zoeken we bewoners van Het Hogeland die uit datzelfde land komen. Met deze bewoners maken we een filmpje in Het Hogeland om de dansers welkom te heten. In hun eigen taal door hun eigen landgenoten.

Kunstdag voor kinderen
In de kunstkerk in Warffum of een vergelijkbare locatie laten we Nederlandse en buitenlandse kinderen een middag samen schilderen en kleien. Aan het einde van de middag hebben ze een aantal uren samen gespeeld en gepraat.

September

Burendag
In straten waar veel nieuwkomers wonen is de communicatie veel gericht op de onderlinge cultuur. Met behulp van muziek en een straatactiviteit proberen we iedereen te betrekken zodat er in die straat meer contacten tussen alle bewoners worden gelegd.

Oktober

Thema-avond
Gespreksavond met presentaties en eten uit Oekraïne. Voor alle inwoners van Het Hogeland. Gesproken wordt over de ervaringen van Oekraïners  in Nederland en hun idee over de toekomst in Oekraïne en Nederland.

November

Week van het respect
Middag in sporthal waarin landenteams spelletjes en sporten uit elkaars landen gaan proberen en zo kennis maken met elkaar.

Presentaties op scholen
Door nieuwkomers over respect.

Thema-avond
Gespreksavond voor alle bewoners van Het Hogeland over een actueel onderwerp. Vaak onder leiding van een vaardige nieuwkomer.